Anzer balı içerdiği çiçek çeşidi ve polen ile Anzer Bal birçok derde deva niyetine tüketiliyor. Anzer Balı, az ve öz oluyor. Alıcıları da her zaman hazır bekliyor. Çok az üretilmesi sebebiyle krallar, devlet başkanları bile Anzer Balı’nı sofrasında istiyor. Anzer Yaylası’nda üretilen balların, tescilli markası olan Anzer Balı adı altında satılabilmesi için Hacettepe Üniversitesi’nden onay alması gerekiyor.
Balın gıdalar arasında ayrı bir yeri var. Anzer balının da ballar arasında... Arılar, bin bir çeşit çiçekten topladığı özleri midelerinde yoğurup petek gözlerinde olgunlaştırması ile o özel kıvamı yakalar. Sonra sofralarda eşsiz bir tat olarak sunulur. Bal insan için muhteşem bir lezzet ve sağlıklı yaşam kaynağı olarak görülür. Anzer balı az ve öz oluyor; alıcıları da her zaman hazır bekliyor. Çok az üretilmesi nedeniyle krallar, devlet başkanları bile Anzer balını sofrasına istiyor.
Ancak arıcıların işi pek kolay değil. Mevsimine göre arıları uygun iklim şartlarına taşıyacak, yaz boyunca alacağınız bal için bütün kış arılarınızı ölüm tehlikesinden koruyarak onları besleyecek ve yazın da çiçeğin bol olmasını bekleyeceksiniz. Hele bu işi 2500 metre yüksekliğindeki Anzer’de yapıyorsanız işiniz biraz daha zor. Anzer Yaylası’nda üretilen balların tescilli markası olan Anzer Balı adıyla satılabilmesi için Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan tahlil sonuçlarında Anzer florasından oluşan özellikleri taşıması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder